Wacana Ummah : Bangkitkan Kesedaran Survival Umat Islam

 

Irbid, 30 Januari– Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) Jordan telah menganjurkan satu wacana ummah : Survival Umat Islam di Malaysia yang diadakan di Mujamma’ Naqobat dan telah dihadiri lebih 200 orang mahasiswa di seluruh Jordan.

Wacana ummah ini telah menampilkan seorang figura yang tidak asing di Malaysia, Tuan Haji Aminuddin bin Yahaya, Timbalan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA). Beliau juga merupakan Ketua Biro Politik Ikatan Muslimin Malaysia dan juga Pengerusi  Pertubuhan–pertubuhan  Pembela Islam (PEMBELA).

Wacana ummah ini turut dihadiri oleh oleh wakil-wakil persatuan pelajar Malaysia Jordan seperti Majlis Perwakilan Mahasiswa Malaysia Jordan (MPMMJ), Persatuan Mahasiswa irbid (PERMAI), Persatuan Mahasiswa Malaysia Al-Bayt (PRISMA), Persatuan Mahasiswa Malaysia Universiti Mu’tah (PERMATA), Persatuan Mahasiswa Terengganu Jordan (PUTRA), Ikatan Anak Negeri Sarawak (IANERIS), Badan Kebajikan Mahasiswa Pahang Jordan (BKMPJ).

Berikutan asakan demi asakan oleh musuh Islam, ISMA Jordan telah mengambil inisiatif untuk mengadakan wacana ini bagi memberi pendedahan dan kesedaran kepada mahasiswa mengenai keadaan umat Islam di Malaysia. Selain itu, agenda-agenda luar yang jelas bertentangan dengan Islam telah diperjelaskan kepada mahasiswa seterusnya menggesa mahasiswa untuk memikirkan solusi terbaik bagi mengatasi permasalahan tersebut.

Majlis dimulakan pada jam 8.00 minit malam dengan ucapan alu-aluan pengerusi majlis dan diserikan dengan gemaan wahyu oleh saudara Shahir Ridzuan. Majlis diteruskan dengan ucapan oleh Pengarah Program, Ahmad Safwan Johari.

Umat Islam di seluruh dunia khususnya di Malaysia, kini menghadapi satu keadaan yang sangat gawat dan kritikal, dikelilingi oleh musuh yang sedang berusaha untuk menewaskannya lantas menyebabkan umat Islam itu berada di persimpangan jalan yang sukar dalam mengekalkan risalah Islam yang sebenar.

Beliau berkata, orang Melayu khususnya harus mempunyai kuasa rundingan (Bargaining Power) yang dominan, agar segala isu berkaitan umat melayu Islam dapat diselesaikan dengan baik tanpa merugikan umat Islam itu sendiri.

Antara noktah penting yang lain, bersempena pilihan raya yang akan datang, beliau menggariskan beberapa kriteria sebagai panduan untuk memilih calon yang terbaik.

“Kita melihat kepada ciri-ciri calon yang bertanding tersebut bukannya parti. Pilihlah calon yang berwibawa iaitu 5 perkara berakhlak, amanah, sederhana, kesetiaan dan kesejahteraan.”

Penguasaan ekonomi oleh musuh Islam merupakan kekuatan mereka yang paling utama pada masa kini.

Rentetan itu, beliau turut menggesa supaya mahasiswa menceburi bidang penulisan yang dilihat sebagai salah satu medium yang berkesan untuk menyebarkan fikrah Islam yang tulen.

 Saya berpendapat bahawa wacana ini berjaya membuka mata mahasiswa tentang ancaman musuh Islam dan pentingnya kita menyusun strategi dan mula bertindak. ujar seorang peserta, Siti Zafirah Mat Nawi, seorang pelajar perubatan tahun 3.

45 minit pada akhir majlis telah diperuntukkan kepada hadirin untuk soal sesi jawab. Majlis berakhir dengan majlis penyampaian cenderahati kepada penceramah seterusnya sesi bergambar bersama penceramah jemputan.

Majlis berakhir tepat pada pukul 10.45 malam. Diharapkan semua hadirin menjadi lebih cakna dan sedar tentang gerakan-gerakan musuh yang cuba menembusi benteng  kekuatan umat Islam seterusnya berusaha memainkan peranan di posisi masing-masing dalam memartabatkan Islam khususnya di Malaysia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s