ODYSSEY 2013 : Membentuk Mahasiswa Cakna

AQABAH, 4 Februari – Pada 31 Januari hingga 2 Februari  2013 bertempat di Pantai Aqabah, Ikatan Muslimin Malaysia Jordan (ISMA JORDAN) telah mengadakan sebuah aktiviti tahunan berbentuk ‘outdoor camping’ , Odyssey 2013 dengan tema ‘Brace Yourself’

Odyssey pada kali ini mencipta rekod dan sejarah yang tersendiri setelah berjaya menghimpunkan seramai 213 orang peserta dari seluruh mantiqah di Jordan menjadikan jumlah peserta teramai setelah 3 kali penganjurannya secara berturut-turut pada tahun 2011, 2012 dan 2013.

Kehadiran dua tokoh ISMA dari Malaysia iaitu Tuan Hj Aminuddin Yahya selaku Timbalan Presiden ISMA dan Ustazah Elyah selaku ahli Biro Tarbiyah ISMA Pusat turut menambah seri kepada penganjuran Odyssey. Selain kehangatan modul dan aktiviti yang pelbagai, tema warna oren yang dipilih menambah keseronokan para peserta sepanjang program Odyssey.

Pada hari pertama dan kedua, peserta didedahkan dengan isu survival ummah terutamanya pendedahan tentang pelbagai bentuk ancaman dalaman dan luaran yang semakin hari semakin jelas mencabar kedaulatan agama Islam di bumi Malaysia. Selain itu, penyampaian modul oleh Tuan Hj Aminuddin ini juga kerapkali menyuntik jiwa para peserta agar punya rasa ‘izzah pada agama yang kita kasihi ini.

Selain pengisian berbentuk ilmiah, aktiviti diteruskan lagi dengan ‘Outdoor Games’ dan ‘Mega Explorace’ bertempat di persisiran pantai yang menguji ketangkasan minda dan kemampuan fizikal para peserta. Pelbagai bentuk permainan yang bukan sahaja mendidik peserta ke arah qawiyyul jism yang hakiki, tetapi juga berjaya menyuburkan rasa ukhuwwah dan kasih sayang yang tinggi dalam kalangan peserta.

Bagi peserta akhawat pula, peserta sempat diberikan ruuh taujihat oleh Ustazah Elyah agar terus menggerakkan peribadi muslimah di samping menekankan peranan wanita ke arah pembinaan Daulah Islamiyah yang kukuh suatu hari nanti.

Hari terakhir Odyssey 2013 diteruskan dengan majlis penutup yang dihadiri Pengarah EMJ Jordan, Prof Madya Dr. Mohd Azidan b Abdul Jabar. Hadiah turut diberikan kepada kumpulan terbaik bagi pihak ikhwah dan akhawat. Selain itu, anugerah peserta terbaik jatuh kepada saudara Mohd Faiz Nazim yang telah berjaya membawa pulang sebuah ‘smartphone’ Samsung S3 Mini yang ditaja oleh Sulbah Inc Corporation.

Program tamat dengan rasminya pada 2 Februari 2013 menyaksikan pulangnya 213 orang jundullah yang bakal mencorak arus perubahan di bumi Malaysia suatu hari nanti. Harapan kami, semoga program seperti ini diteruskan pada masa-masa akan datang dengan kelibat peserta yang kian bertambah dan semangat memacu agama yang terus bercambah. Brace Yourself!

Disediakan oleh :
Sakinah bt Zulkarnain,
Setiausaha,
Outdoor Camp Odyssey 2013,
Ikatan Muslimin Malaysia Jordan 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s