Musim Sejuk : Influenza H1N1 di Jordan

Sabil: Menteri Kesihatan Dr Abdul Latif Warikat mengumumkan seramai 49 individu disahkan telah dijangkiti wabak influenza H1N1 di Jordan sepanjang musim sejuk kali ini, yang mana 46 daripada mereka dalam proses pemulihan manakala 3 lagi sedang dirawat di hospital.

Beliau bercakap dalam perhimpunan Khamis lalu di kementerian kepada para pegawai dan ejen pemberita, bahawa kemunculan baru virus H1N1 ini tidak menimbulkan kebimbangan memandangkan kementerian sedang melaksanakan beberapa prosedur keselamatan serta belum direkodkan sebarang kematian akibat virus tersebut pada musim sejuk kali ini di Jordan.

Doktor Warikat menegaskan bahawa semua hospital di negara ini berkebolehan dalam merawat influenza, termasuklah H1N1 , di mana bekalan perubatan boleh didapati di kementerian kesihatan dalam kuantiti yang mencukupi.

Berhubung dengan rekod H1N1 yang dikenal pasti, 34 kes daripadanya di Hospital Kementerian Kesihatan, 1 kes di Unit Khidmat Perubatan Awam, 1 kes di Hospital University of Jordan, 9 kes di Pusat Rawatan Kanser Raja Hussin, serta 4 kes di hospital swasta.

Pengarah Pengurusan dan Penjagaan Awal Kesihatan, Dr Bassam al Hijawi menegaskan bahawa pihak mereka telah menjalankan operasi pemantauan di hospital-hospital yang akhirnya merekodkan 30 kes daripada jumlah kes yang dikenalpasti di seluruh negara, di samping penyediaan kader-kader perubatan untuk menguruskan kes-kes tersebut beserta alatan perubatan peribadi bagi melawan virus serta kemudahan diagnosis di makmal perubatan.

Beliau mengatakan bahawa virus H1N1 termasuk dalam kategori virus influenza bermusim setelah surutnya gelombang wabak tersebut pada bulan April 2010. Hal ini berdasarkan penilaian yang dijalankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang tidak menuntut laporan daripada negara-negara tentang kes yang dijumpai setelah tarikh tersebut.

Dr al Hijawi juga menekankan bahawa, semasa prosedur rawatan berjalan, pesakit hendaklah terus memulakan rawatan dengan anti-virus setelah diagnosis awal terhadap influenza, sebelum mengetahui keputusan ujian pengesahan daripada makmal.

Ketua Unit Rawatan Penyakit Berjangkit, Dr Ayyob Sayaideh melaporkan jenis-jenis influenza yang dikenalpasti diikuti program pemantauan terhadapnya serta fasa-fasa kemunculan wabak virus H1N1 di dalam negara dan secara global. Tebing Barat telah mencatatkan kenaikan kes sebanyak 280 kes dan 11 kematian sehingga pagi ini.

Beliau berucap bahawa sepanjang musim sejuk tahun 2010-2011, sejumlah 291 kes telah disahkan di makmal, manakala pada musim sejuk tahun 2011-2012 tiada kes dilaporkan. Ujian telah dijalankan terhadap 620 sampel semasa musim sejuk melalui proses pemantauan influenza dan keputusannya adalah semua negatif virus (selamat daripada jangkitan).

Tambah beliau lagi, sepanjang musim sejuk tahun 2012-2013, diagnosis telah dijalankan terhadap 3 kes influenza H1N1 pada 30 Oktober melalui beberapa pusat rawatan terpilih dalam proses pemantauan tersebut. Manakala berhubung dengan bekalan anti-virus yang ada, Dr Sayaideh menjelaskan bahawa pihak kementerian memiliki 8 ribu paket ‘refill’ bagi Tamiflu dan 66 ribu spray Relenza.

 

Sumber : AsSabeel

Diterjemah oleh :
Fatin Syahirah Mat Nawi
Tahun 3 Ekonomi & Perbankan Islam
Universiti Yarmouk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s