Tindakan Kerajaan untuk Menyelaraskan Kembali Perbelanjaan dan Menyelamatkan Ekonomi

 
  •   Pindaan harga subsidi minyak.
  •  Perdana Menteri: Pampasan daripada mana-mana beban kewangan akan lebih ditanggung oleh golongan miskin.
  •  Kerajaan akan memberikan bantuan kewangan kepada seluruh keluarga Jordan yang mempunyai pendapatan bulanan kurang daripada 800 JD.
  • Kerajaan akan memberi bantuan kepada rakyat dalam masa 10 hari.
  • Kerugian sebanyak 5 Million disebabkan gangguan sumber bekalan gas dari Mesir.


Amman, Petra – Dr Abdullah Annasur, Perdana Menteri berkata bahawa penghapusan subsidi petrol tidak akan menjejaskan 70% kelompok masyarakat Jordan, tetapi perkara ini hanya akan ditanggung lebih oleh masyarakat miskin di Jordan.

Beliau menambah dalam ucapannya di Televisyen Jordan petang semalam, bahawa kerajaan akan memberikan bantuan untuk disalurkan kepada rakyat tempatan, dan bantuan ini akan disediakan kepada mereka yang layak, dalam tempoh tidak lebih dari 10 hari.

Beliau berkata pampasan kewangan dengan segera ini akan diberikan kepada keluarga yang berpendapatan kurang dari 800 JD sebulan.

Beliau menegaskan bahawa kerajaan mengambil keputusan yang tepat untuk kepentingan negara dan beliau menekankan juga bahawa ia merupakan antara prinsip kerajaan sejak beliau mengambil alih kuasa dimana beliau ingin menjimatkan kos perbelanjaan.

“Sejak saya menerima jawatan sebagai Perdana Menteri ini saya sudah memutuskan untuk mengkaji fail-fail besar dalam negara. Fail ekonomi negara adalah sebagai permulaan kerana ianya adalah yang paling sensitif dan berbahaya serta jelas membuktikan bahawa keadaan kewangan sangat memberikan kesan yang besar kepada negara ini sejak revolusi Arab.”

Beliau menambah juga, 18 bulan selepas revolusi Arab, Jordan telah mengalami kerugian sekurang-kurangnya 4 hingga 5 Million Dolar akibat gangguan sumber bekalan gas dari Mesir, kemelesetan ekonomi seluruh dunia serta kesan daripada gerakan kebangsaan dimana kesemuanya ini memberikan kesan kepada keadaan ekonomi dan kewangan negara.

Beliau berkata lagi, “Kerajaan berhasrat untuk menjalankan sebuah Pilihanraya Parlimen dan seboleh-bolehnya ia tidak boleh diadakan ketika mana isu yang sedang hangat berlaku seperti isu ekonomi ini dan saya dapati isu ekonomi ialah suatu perkara yang harus diselesaikan dengan segera.

 

Mengambil berat isu semasa kini, Pengerusi ISMA Jordan – saudara Hashemi Razip, memberikan saranan kepada masyarakat Malaysia di Jordan khususnya; agar menghayati keadaan yang dihadapi oleh masyarakat Jordan:

“Elakkan pemborosan dalam membeli belah dan berurus niaga. Dalam masa yang sama, belajarlah untuk menguruskan kewangan peribadi. Adalah penting bagi para mahasiswa mengadakan simpanan wang daripada sekarang untuk keperluan masa mendatang.

Warga Malaysia di Jordan juga dinasihatkan agar tidak melibatkan diri dalam setiap rusuhan atau demonstrasi yang dianjurkan oleh masyarakat tempatan demi keselamatan. Tidak menyertai demonstrasi bukanlah bermakna kita tidak ambil peduli, cuma terdapat banyak saluran yang boleh kita gunakan untuk menyatakan keprihatinan kita, seperti bersedeqah dan menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

Perkara yang lebih utama kepada warga Malaysia ialah memikirkan soal keselamatan mereka walau di mana jua mereka berada. Ini berikutan wujud laporan bahawa seorang perusuh yang membawa pistol telah dibunuh, manakala 12 orang polis cedera dalam satu siri rusuhan di sebuah balai polis di Irbid.”

 

Elakkan kontroversi, jaga keselamatan diri.

 

Sumber : Alrai.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s