REHAB 2012 Menyuntik Semangat Baru

IRBID, 6 Oktober – ISMA Jordan telah mengadakan Rehlah Mahabbah (REHAB) bagi tahun 2012 pada 6 oktober 2012 bertempat di Ma’rakah Yarmouk . Rehlah ini telah disertai seramai 85 mahasiswa dari seluruh mantiqah di Jordan.

Para peserta telah berkumpul di Irbid seawal jam 7 pagi dan bertolak ke destinasi pada pukul 8 pagi. Kira-kira pukul 9.10 pagi, kesemua peserta selamat tiba dan diberikan sedikit taklimat ringkas oleh saudara Nabil Takiyuddin serta ucapan aluan daripada Pengerusi ISMA Jordan, Muhammad Hashemi Dahalan Md Razip.

Para peserta seterusnya diarahkan untuk bergerak menuju ke ‘sight-seeing point’ medan peperangan Yarmouk dan mendengar penerangan mengenai sejarah peperangan Yarmouk, iaitu antara peperangan terbesar dalam sejarah Islam serta kunci utama kepada perluasan kuasa kerajaan Islam juga pembebasan kota Baitul Maqdis dari kuasa Salib. Penerangan mengenai sejarah perang Yarmouk telah disampaikan oleh saudara Muhd Siddiq bin Muhd Nasir , pelajar tahun 6 perubatan JUST.

Penerangan mengenai peperangan Yarmouk daripada saudara Siddiq menyebabkan para peserta begitu khusyuk mendengarnya dan semestinya para peserta mendapat pelbagai ibrah daripada penceritaan sejarah peperangan Yarmouk.

Para peserta kemudian menuju ke sebuah tanah lapang di luar kawasan pintu masuk Ma’rakah Yarmouk untuk meneruskan aktiviti seterusnya iaitu Taaruf atau sesi berkenalan. Bilangan peserta yang agak ramai dan datang daripada pelbagai latar belakang serta berlainan universiti menyebabkan para peserta begitu teruja untuk mengenali antara satu sama lain.

Setelah selesai bertaaruf kesemua peserta kemudiaannya dibahagikan kepada 8 kumpulan untuk aktiviti seterusnya iaitu permainan Caterpillar juga Battlefield Manager. Untuk Permainan Caterpillar kesemua peserta akan diikat kaki sesama mereka dalam kumpulan masing-masing dalam satu barisan yang panjang dan perlu bergerak ke hadapan dan patah balik ke garisan permulaan manakala untuk permainan battlefield manager, separuh daripada ahli kumpulan akan diletakkan dalam satu gelanggang dengan kesemua daripada mereka akan ditutup mata manakala separuh daripada ahli kumpulan tersebut akan memberi arahan untuk merampak bendera pihak lawan ataupun mempertahankan bendera kumpulan ataupun mematikan lawan dengan cara memeluknya.

Setelah selesai kesemua aktiviti, para peserta seterusnya diberikan makan tengah hari sebelum pulang ke Irbid pada pukul 1 tengah hari. Kebanyakan peserta memberikan respons yang sangat baik terhadap segala aktiviti yang dijalankan sepanjang rehlah dan ada juga yang berharap moga-moga dapat menyertai lagi pada masa akan datang.

Disediakan oleh : 
Azry Hafify Bin Mustapa
Pengarah Program REHAB 2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s