Epal-epal Cinta

 

Epal-epal cinta. Merah warnanya. Lembut diluar apatah lagi di dalam. Namun sayang, ianya jarang diperhati dan diminati.

Tomato. Itulah epal-epal cinta yang dibicarakan. Nama saintifiknya Solanum lycopersicum atau juga dipanggil love apple.  Warna merahnya datang daripada likopena iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang terkandung di dalam buah tomato ini. Likopena juga menyumbang kepada khasiat yang terdapat pada buah tomato.

 

Tomato sebagai antioksidan.

Likopena yang terkandung di dalam buah tomato bertindak sebagai antioksidan. Ia melancarkan aliran darah di dalam badan dan secara tidak langsung mengelakkan daripada penyakit kanser dan juga serangan jantung. Kajian mendapati bahawa kandungan likopena sangat tinggi didalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.

 

Tomato untuk kecantikan

Selain itu, buah tomato juga kaya dengan vitamin C. Vitamin C atau asid askorbik ini banyak khasiatnya untuk kesihatan tubuh badan. Salah satu peranannya adalah di dalam penjagaan kulit. Asid askorbik membantu membersihkan kotoran dan minyak seterusnya menghalang pertumbuhan jerawat.

 

Membantu pencernaan dan menyingkirkan toksik.

Kandungan garam mineral yang tinggi dan 90% air didalamnya membantu mencernakan makanan dan mengelakkan sembelit. Dr. John Cook Bennet, Dekan Fakulti Perubatan Willoughby University di Ohio menyatakan dengan suara yang lantang di dalam dewan kuliahnya bahawa tomato mampu mengubati serangan hempedu, gangguan pencernaan dan memulihkan fungsi hati. Penyataan  ini disokong oleh ilmuwan Yumi Tohuoka melalui penelitiannya yang menunjukkan sokongan terhadap Bennet. Didalam laporan The Tohoku Journal of Medicine terbitan Tohoku University di Jepun, Tohuoka menyatakan jus tomato telah terbukti secara klinikal sangat efektif dalam menyeimbangkan gangguan hati.

Jadi, tunggu apa lagi. Mari makan epal-epal cinta.

 

Oleh :
Fatin Hamidah Binti Mustafa
Tahun 2 Perubatan
Jordan University of Science and Technology

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s