Kontemporari, memahami suasana lingkungan adalah sebab kejayaan dakwah

Sejajar dengan peredaran masa dan dunia tanpa sempadan kini, seseorang pendakwah sangat perlu kepada penambahan ilmu pengetahuan. Bahkan ia menjadi satu kemestian bagi sang pendakwah memahami suasana lingkungan dan persekitaran umum meliputi perkara berkaitan kehidupan sosial, ekonomi, masyarakat dan politik. Ini kerana dakwah yang dibawa oleh pendakwah yang mempunyai ketinggian ilmu dan kefahaman luas dalam pelbagai aspek dan bidang sama ada bersifat tempatan mahupun antarabangsa lebih berkesan di hati masyarakat kerana ia boleh menjadi pemimpin yang menjadi  ikutan dan sumber rujukan masyarakat.

Memahami persekitaran umum ini dapat membantu seorang daie memanfaatkan peluang yang ada sama ada yang bersifat nasional mahupun dunia. Demikianlah apa yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w ketika mana melihat negara-negara  ketika itu dan Baginda mendapati keamanan dan ketenangan yang ada pada Najashi yang memerintah Habsyah. Sekalipun ia adalah wahyu daripada Allah, namun seorang daie itu perlu berusaha bersungguh-sungguh memahami  tuntutan peredaran zaman, tempat strategik dan sosio kehidupan manusia.

Sememangnya setiap persekitaran itu mempunyai ciri-ciri keistimewaan dan tuntutannya. Sebagai contoh persekitaran padang pasir, gurun berbeza dengan kampung, persekitaran kampung pula berbeza dengan bandar, persekitaran kota perniagaan berbeza dengan persekitaran perusahaan mahupun perladangan.

Dewasa ini Daie hidup di dunia Islam yang luas, ia tidak sunyi dan lari dari berdepan dengan masalah atau isu yang kronik,. Pada masa yang sama, ia juga tidak dapat lari dari berhadapan dengan segala unsur kekuatan dan tentangan musuh terhadap agama Islam dan umatnya.

Kesemua ini menuntut satu kesatuan dan kerjasama dalam menggerakkan amal Islami. Ia tidak dapat tidak memerlukan kefahaman luas terhadap persekitaran yang berlaku di dunia ini.

Ketika ini, seorang daie hidup di dunia yang dicaturkan oleh institusi atau kuasa dunia berpengaruh besar hingga kawasan yang memiliki keistimewaan dan keutamaan. Perkara ini memberikan kesan sama ada positif mahupun negatif kepada dunia Islam dan juga dakwah Islam. Oleh yang demikian, ia menuntut kepada pengetahuan yang jelas tentang segala pertembungan dan bagaimana kuasa-kuasa besar ini memainkan pengaruhnya.

Pendakwah juga hidup dalam suasana dunia yang penuh dengan pertarungan dan pertembungan aliran pemikiran, pandangan dan falsafah. Pemikran ini cepat berubah dan tidak statik. Dunia Islam pula terdedah untuk  menerima apa jua yang datang dari Barat mahupun Timur tanpa ada tapisan dan saringan sehingga  ia menjerat pemikiran dan pandangan pendakwah. Perkara ini boleh diabaikan atau tidak diambil peduli pada waktu  gerakan dakwah menghadapi kesukaran dan kesulitan atau fasa perpindahan tetapi pada zaman teknologi dan abad satelit atau era globalisasi  ini ia tidak boleh diabaikan sama sekali.

Selain itu, pendakwah juga hidup dalam suasana inovasi dan penemuan baru sains dan teknologi. Ini mampu mendatangkan sama ada manfaat ataupun membawa unsur negatif kepada dakwah menerusi internet, facebook, email dan sebagainya. Pendakwah yang  berjaya ialah pendakwah yang dapat memanfaatkan inovasi dan ciptaan baru yang baik dan meninggalkan apa yang mendatangkan keburukan kepada dakwah.

Pendakwah juga tidak harus hanya berpeluk tubuh dengan hanya melihat sahaja suasana di sekelilingnya. Bahkan ia patut sedar bahawa ini semua adalah anugerah Allah untuk membantu urusan dakwah hambaNya. Bantuan Allah ini tidak akan hadir melainkan setelah mempunyai kefahaman yang mendalam terhadap segala perkara dan isu dalam pelbagai aspek dan dimensi hidup, alam semulajadi  yang berkaitan yang di laut,di sungai, di darat, di gunung ganang,tanah , air, panas dan sejuknya.

Pendakwah juga perlu memahami bahawa ia juga hidup di antara kelompok masyarakat yang berpegang kepada pelbagai mazhab, sama ada dekat mahupun jauh, mazhab yang melampau,aliran permusuhan ataupun aliran perdamaian. Tidak dapat tidak ia memerlukan pemahaman yang mendalam dari pelbagai aspek terhadap kewujudan golongan atau mazhab tersebut dengan kajian secara ilmiah, memahami sejarah kemunculannya, matlamat dan metodologi serta pengaruhnya terhadap perkembangan manusia.

“Sesuatu perkara yang disampaikan oleh daie sehingga mendatangkan keamanan dan kesejahteraan maka ketahuilah bahawa ia memperoleh kejayaan untuknya dan dakwahnya.”

Catatan:

Artikel ini adalah siri ke-14 Kaedah Berdakwah, tulisan Ustaz Azizee Hasan.

Ikuti siri Kaedah Berdakwah di Petunjuk Sepanjang Zaman

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s