Permukiman Musim Bunga 2011

IRBID – Pada 3 hingga 5hb Jun lalu, Biro Wanita ISMA Jordan telah mengadakan program Permukiman Musim Bunga khusus untuk semua akhawat yang masih setia bercuti di Irbid. Program Permukiman Musim Bunga ini adalah sebuah program yang mengetengahkan tema luar biasa buat para peserta iaitu ; ‘Tangan yang menghayun buaian bisa menggoncang dunia’. Dengan hidupnya tema ini di dalam setiap aktiviti, pengisian dan lagu temanya, setiap akhawat seharusnya memahami bahawa kekuatan fizikal mestilah diraih dan dipelihara demi memastikan dakwah terus padu dalam kalangan akhawat.

Bermula seawal  jam 9 pagi, aktiviti pertama yang dilakukan bersama adalah menonton sebuah movie hangat masa kini yang bertajuk ‘Valley of The Wolves 2011’.

“Movie yang mampu menggerakkan dan menghidupkan jiwa,” begitulah komen salah seorang peserta sebaik tamat menontonnya.

Sesi perkongsian pengajaran berlangsung selepas itu di mana semua orang turut  sama dalam meluahkan pendapat masing-masing mengenai cerita ini, mengenai situasi dunia Islam sekarang, dan apa peranan kita.

Para peserta turut diberikan peluang untuk menghabiskan masa bersama-sama di dapur ketika aktiviti memasak makan tengahari dan malam yang diadakan serentak. Acara Bedah Buku penulisan Zainab AlGhazali berlangsung sekitar 2 jam sebelum aktiviti kemuncak hari pertama diadakan; iaitu kelas renang. Usai solat maghrib dan makan malam, barisan urusetia telah menjemput seorang tetamu khas bagi menyampaikan taklimat kesihatan wanita; seorang graduan JUST 2011 – Dr. Asma’ Ahmad Khalid.

“Taklimat kesihatan ini sangat informatif dan interaktif,” akur peserta yang turut serta dalam perbincangan dua hala yang dilakukan pada malam itu.

Dengan berakhirnya taklimat kesihatan ini, maka aktiviti hari pertama Permukiman Musim Bunga juga berakhir.

Hari kedua Permukiman Musim Bunga dimulakan dengan riadah pagi di stadium ternama di Irbid. Selepas  lebih kurang 30 minit diuji kekuatan fizikal, akhawat diuji pula sudut kreativiti mereka pada menghias bilik perpustakaan ISMA Jordan dan kawasan lain pejabat ISMA. Aktiviti menarik sesudah itu yang tak bisa dilupakan para peserta adalah aktiviti memasak kuih tiram dan belajar skil membuat karipap pusing. Kelas renang sekali lagi diadakan, pada petang hari kedua, untuk menyambung sesi pembelajaran yang berjalan sehari sebelumnya.  Slot tazkirah pada sebelah malamnya pula banyak menyentuh tentang penyucian jiwa [ tazkiyah an-nafs].

Hari ketiga adalah hari kemuncak program ini. Awal-awal pagi lagi, akhawat memberikan fokus mereka untuk sambung membedah buku tulisan Zainab Al Ghazali yang bertajuk Hari-Hari dalam Hidupku. Aktiviti utama untuk hari kemuncak ini adalah Explorace yang menguji akal dan ketangkasan para peserta, dan menu istimewa pada tengahari itu telah menutup majlis Permukiman Musim Bunga akhawat ISMA Jordan 2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s