Aspiring Forum – Perkongsian Pengalaman & Suasana

Pada 9 Jun 2011, Ikatan Muslimin Malaysia Jordan dengan kerjasama Sekretariat Perhubungan Luar Negara (SEKTAR) ISMA, Ikatan Pengamal Perubatan Muslimin Malaysia (I-Medik) dan Program Timur Tengah, INTEC telah mengadakan satu program yang diberi nama Aspiring Forum. Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada bakal pelajar yang akan melanjutkan pelajaran ke Jordan tentang bidang yang akan diceburi dan kehidupan hidup di perantauan di bumi anbiya, Jordan.

Program dimulakan dengan bacaan ayat suci Al-quran, yang diperdengarkan oleh Pelajar MEJ 11 sendiri oleh saudara Iqbal Adli bin Nor Azmi. Saudara Iqbal telah membacakan ayat 1 sehingga 8 surah al-isra.

Program diteruskan dengan ucapan pembukaan oleh Puan Umiatun Fuzaih binti Yeop, koordinator Program timur tengah, INTEC. Dalam ucapannya, puan Umiatun menasihati para pelajar agar mengambil segenap peluang dan manfaat sepanjang keberadaan abang-abang dan kakak-kakak dalam program ini.

Kemudian, warga dewan disajikan dengan tayangan video promosi Jordan, yang telah disediakan oleh pihak jawatankuasa program sebagai pemangkin semangat kepada pelajar-pelajar untuk tidak menoleh kebelakang dan menjadikan Jordan sebagai destinasi pilihan untuk menyambung pelajaran.

Program dihangatkan lagi dengan sesi forum yang menampilkan 2 panel jemputan iaitu Dr Rafidah Hanim yang bertugas sebagai Ketua Jabatan Sains Perubatan, USIM dan juga Dr Aini Hayati yang merupakan seorang pegawai pergigian di Hospital Kuala Lumpur.forum ini telah dikendalikan oleh Dr syamil salmi yang juga merupakan graduan Jordan university of science and technology tahun 2011. Forum ini lebih berkisarkan prospek kerjaya seorang doctor dan doctor gigi tentang reality semasa dan cabaran yang bakal ditempuhi oleh graduan perubatan dan pergigian. Panel juga sempat menekankan tentang laluan kerjaya seorang pengmal kesihatan supaya para pelajar sudah mempunyai target, visi dan misi yang jauh sejak dari awal lagi agar menjadi perangsang dan motivasi diri. Nyata, forum ini sangat menarik dengan usikan-usikan daripada moderator forum dan para panel jemputan.

Seterusnya, program diserikan dengan penampilan khas seorang tokoh pengamal perubatan dan misi kemanusiaan. Beliau yang dimaksudkan ialah Dr Zainur Rashid Zainuddin. Beliau merupakan pakar Obstetrik & Ginekologi di Hospital Tuanku Jaafar dan juga Timbalan Dekan,Fakulti Perubatan di International Medical University (IMU). Beliau telah menceritakan pengalaman beliau semasa belajar di bumi Ireland suatu masa dahulu. Beliau juga sempat menceritakan pengalaman beliau terlibat dalam misi kemanusiaan di palestin dan juga bersama dengan pelajar-pelajar perubatan di seluruh Negara, antaranya Jordan, Mesir, Republic Czech, Ireland, dan UK. Walaupun sesi bersama beliau sangat ringkas, namun peluang 20 minit bersama beliau menaikkan semangat pelajar-pelajar untuk terus menjadi pelajar perubatan yang cemerlang. Beliau secara ringkas telah menceritakan tentang ketokohan Al-Zahrawi malah mencabar para pelajar untuk berusaha mencontohi kehebatan Al-Zahrawi.

Para hadirin seterusnya disajikan dengan video pengenalan tentang kursus Ekonomi dan Perbankan Islam dan kemudiannya diteruskan dengan sesi perkongsian ‘Sharing Sessions : Antara Dua Benua’. Sesi kali ini menampilkan sekali lagi graduan JUST, Dr Syamil Salmi, dan 2 pelajar yang masih menuntut di JUST, saudari Nadhirah binti Sahri, dan saudari Farahin binti Bakhtar. Mereka telah berkongsi dan menceritakan tentang suasana kehidupan di Jordan dan menjawab segala pertanyaan pelajar-pelajar.

Di penghujung sesi perkongsian, para pelajar telah diberi ruang untuk bertanya lebih lanjut dalam sesi LDK yang lebih selesa memandangkan para peserta telah dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil. Sesi perkongsian kali ini dilihat cukup bermanfaat memandangkan Dr Syamil berkesempatan untuk hadir berkongsi kisah suka duka beliau sepanjang 6 tahun berada di bumi Jordan. Beliau yang juga mantan Pengerusi ISMA Jordan, telah memulakan pengajian di bumi Jordan pada 2005 dan telah berjaya menamatkan pengajian ijazah perubatan (MBBS) pada Jun baru-baru ini dan kini telah pulang ke tanah air berbekalkan segulung ijazah dan sebeban ‘risalah’.

Majlis diakhiri dengan pemberian cenderahati kepada Puan Umiatun Fuziah binti Yeop, atas kesudian beliau untuk memberikan peluang kepada pihak ISMA untuk bersama memberikan pendedahan awal kepada pelajar-pelajar yang bakal melanjutkan pelajaran ke bumi Jordan.

Warga ISMA Jordan mengucapkan jutaan tahniah dan terima kasih kepada semua penganjur dan juga tenaga penggerak program perkongsian kali ini khususnya Puan Umiatun, para doktor wakil I-Medik, dan juga teamforce ikhwah-akhawat ISMA Jordan yang sedang bercuti di Malaysia.

Semoga program ini memberikan manfaat dan dapat mengeratkan hubungan ukhuwah islamiah dikalangan kita. Diharapkan program-program seperti ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang agar dapat menaikkan semangat para pelajar untuk terus mencapai kecemerlangan.

“Membina Generasi Harapan”

Advertisements

2 thoughts on “Aspiring Forum – Perkongsian Pengalaman & Suasana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s