Kek Coklat Moist Aunty Murni

Waktu-waktu begini..anda mengidamkan kek coklat? Atau, anda cuba untuk menghargai ahli keluarga anda di Malaysia dengan kepulangan anda? Atau, cuma sekadar untuk menghargai kawan-kawan sekeliling yang masih berada di Jordan?

Jangan risau lagi, anda cuma perlukan sebuah oven untuk membakar kek, sebekas mangkuk agak besar untuk menguli adunan, jika mampu – adakan sebuah mixer.. jika tidak mampu – sebatang senduk, sebuah cawan, dan bahan-bahan berikut :

2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula putih
1 cawan koko
1 cawan air + susu pekat ( susu pekat 1/2 cawan bancuh dengan 1/2 cawan air)
1 cawan minyak masak
1 susu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1. Kesemua bahan-bahan di atas dimasukkan ke dalam mangkuk besar.

2. Kacau rata kesemua bahan tersebut menggunakan mixer atau senduk.
3. Masukkan 1 cawan air panas. Kacau rata.

4. Tak perlu risaukan saiz cawan, yang penting – anda menggunakan cawan yang sama sepanjang membuat proses kek ini.

5. Masukkan ke dalam bekas bakar, masak dengan suhu 150 degree selama 45 minit. Dalam tempoh tersebut, anda digalakkan untuk memerhati perubahan kek tersebut dari masa ke masa.

6. Kalau rajin lagi, masakkan topping coklat untuk atasnya.

Selamat bercuti dengan penuh makna di samping orang tersayang!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s