Ibrah di Sebalik Bencana

11 Mac, Tokyo – Pada hari Jumaat, 11 Mac 2011,sekitar pukul 2:46 petang ( waktu tempatan) gempa bumi dengan magnitud 9.0 telah menggegarkan bumi Jepun. Walaupun pusat gegaran dari dalam laut yang berhadapan dengan daerah Sendai yang agak jauh dari pusat bandar Tokyo (lebih kurang 250km), ia cukup untuk menggoyangkan bangunan tinggi,menjatuhkan buku,tv,pinggan mangkuk,microwave dsb dari rak, meruntuhkan siling juga meretakkan dinding bangunan-bangunan yang berada di Tokyo dan sekitarnya. Malah ada juga kes kebakaran yang berlaku.

Sejurus selepas itu,kesan daripada gegaran tersebut  bahagian timur laut Jepun (Sendai )diserang ombak tsunami setinggi 10 meter yang memusnahkan segala bangunan, rumah dan kenderaan yang berada di laluannya dalam sekelip mata. Setakat ini, angka kematian dan yang masih belum dijumpai dilaporkan melebihi 10000 orang.

Negara Jepun bagaikan jatuh ditimpa tangga apabila pada hari seterusnya, Sabtu, 12 Mac 2011, bangunan Unit 1 di sebuah loji nuklear yang terletak di Fukushima meletup akibat kegagalan sistem penyejukan yang telah dirosakkan oleh gempa dan tsunami. Kini yang menjadi kerisauan besar adalah radiasi merbahaya yang mungkin telah terbebas ke udara dalam kuantiti yang banyak walaupun kerajaan Jepun melaporkan bahawa keadaan masih terkawal.

Seperti menambahkan parah pada luka yang sedia ada, pada hari Isnin, 14 Mac 2011 letupan berlaku di Unit 3 loji nuklear yang sama (Fukushima). Kali ini walaupun kerosakan makin bertambah, tv masih lagi melaporkan bahawa jumlah radiasi yang terbebas masih di bawah paras merbahaya. Penduduk berhampiran loji nuklear dalam radius 20km telah pun dipindahkan selepas letupan pertama berlaku dan penduduk lain di sekitar kawasan Kanto pula dinasihatkan untuk tidak keluar dari rumah sebagai langkah berjaga-jaga.

Satu perkara yang  mengagumkan dunia dan amat wajar dicontohi adalah  respons yang ditunjukkan rakyat Jepun, terutamanya mangsa bencana apabila krisis dan ketegangan ini  berlaku – mereka langsung tidak ‘melatah’. Nilai-nilai murni seperti saling bekerjasama, menghormati dan mendahulukan orang yang lebih memerlukan jelas dipamerkan. Sungguh menakjubkan apabila tiada yang mengambil kesempatan ke atas  bencana yang berlaku seperti yang kebiasaanya berlaku di Negara lain. Tiada kekecohan dan jenayah. Tiada tolak menolak ketika makanan dan minuman diedarkan. Malah pada hari ini, walaupun beberapa tempat terpaksa diputuskan bekalan elektrik, sistem train juga terganggu, mereka masih tetap ke sekolah dan tempat kerja seperti biasa.

Semangat inilah yang harus kita contohi. Malah seharusnya sebagai Muslim yang percaya pada qada’ dan kadarnya, juga hikmah disebalik setiap ujian, kita seharusnya lebih tabah dan sabar, malah positif sewaktu berhadapan dengan bencana seumpama ini. Semoga Allah hadiahkan hidayah kepada penduduk Jepun, dan Allah teguhkan hati-hati kita untuk terus berusaha memperbaiki diri, beramal dan berdakwah di bumi sakura ini.

Sumber: ISMA Jepun

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s