Abbas akan tersungkur

4 Mac 2011 – Berita dipetik dari akhbar “Masa Depan Arab” semalam, Khamis, menyebut bahawa situasi kejatuhan kuasa Abbas dianggap terlalu dekat, Zionis sedang merancang kabinet boneka rakyat Palestin baru di Tebing Barat, menjangkakan kejatuhan Abbas dalam masa 2 bulan lagi.

Mejar Jeneral Sultan Abul-Enein, salah seorang sekutu Dahlan, menjadi jawatankuasa Fatah, yang kembali ke Lubnan, mengatakan bahawa kuasa Abbas sekarang ini sedang terancam, beliau menganggarkan dalam masa 2 bulan lagi Abbas akan jatuh. Perkara tersebut dikuatkan lagi dengan adanya sekutu Dahlan yang memegang beberapa jawatan penting dalam gerakan Fatah memudahkan mereka melakukan lobi dan mendapatkan maklumat terkini keadaan yang berlaku, antara mereka adalah Jeneral Taufik Tairari mantan Ketua Bahagian Perisikan di Tebing Barat, Hussein Ketua Bahagian Perhubungan Luar Dengan Israel, mereka kesemuanya adalah anggota dalam gerakan Fatah.

Sumber tersebut juga ada menyebut bagaiman Abbas merancang menyingkirkan semua sekutu Dahlan dari Jawatankuasa Pusat tetapi masih tidak berjaya.

Revolusi di beberapa tanah arab, tempiasnya dijangka akan terkena Palestin, dalam keadaan sekarang ini mereka sedang bersiap sedia menghalau Abbas apatah lagi Abbas dilihat tidak lagi mampu mengeluarkan arah yang menguntungkan pihak Palestin.

Dalam konteks ini, akhbar tersebut mendedahkan bagaimana sekarang ini pihak keselamatan Zionis telah mula melakukan panggilan terhadap semua “sekutunya” di Tebing Barat, tidak kurang dari dua minggu, “mengejutkan” mereka dari tidur, dan bertanya satu soalan: Apa akan terjadi di Tebing Barat sekiranya kuasa Abbas hilang dan kami pula yang akan mengambil alih kabinet sekarang ?

sumber : amanpalestin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s