Memelihara Keseimbangan : Rahsia Kehebatan Murabbi

Dalam dakwah unsur tarbiah dan pengurusan sama penting. Sebagaimana tarbiah dianggap thawabit (perkara tetap) begitu juga berpegang kepada peraturan juga adalah thawabit.

Menjaga keseimbangan antara dua unsur ini merupakan ujian kematangan kepimpinan (nuqaba’ dan mas’ulin) dalam organisasi dakwah. Berlebihan atau Kecuaian dalam salah satu akan menyebabkan kecacatan dalam perjalanan dakwah keseluruhan.

Tentunya ia tugas yang amat rumit.

Sebagai contoh, tarbiah tabiatnya adalah memupuk, memujuk, mendidik dan memahamkan. Melalui pendekatan tarbiah perlaksanaan sesuatu amal sangat bergantung kepada kehendak dalaman sesaorang. Bila kehendak kuat, amal kuat.. dan bila kehendak lemah, amal menjadi lemah.

Dalam keadaan itu murabbi yang berlebihan sifat tarbawinya akan gagal dalam aspek produktiviti dan efisyensi (keberkesanan) amal, bahkan murabbi boleh jadi terjerumus dalam majlis “lepak tarbawi” yang melali dan membuang masa.

Konon atas dasar tarbawi, murabbi bersembang semalaman di kedai makan, malam demi malam berlalu mebincangkan hal-hal tarbiah dan permasalahan ahli, walhal banyak masa terbuang dan dah banyak kerja yang terbengkalai.

Melalui pendekatan tarbawi sering berlaku tidak ada masa tertentu untuk selesaikan kerja, isu boleh jadi meleret-leret menunggu tuhan menurunkan penyelesaian.

Sebaliknya pegurusan tabiatnya jelas , “straight” dan cekap dalam perlaksanaan. Ia sering disifatkan sebagai kering. Sesaorang yang gagal melaksanakan tugas seperti yang dijadual mengikut waktu dan sifat yang ditetapkan perlu dimuhasabah dengan tegas, kerana ia telah mensia-siakan peluang dan menggagalkan perlaksanaan strategik.

Dalam keadaan penekanan berlebihan terhadap ketegasan pengurusan boleh menyebabkan hubungan renggang, tension, tegang dan bila-bila masa boleh meletuskan konfrantasi.

Murabbi yang mahir mampu mengimbangi antara kedua-dua ciri positif ini; pendekatan tarbawi dan pengurusan secara seimbang sepanjang masa. Apa yang kita mahu hubungan terus terpelihara, semangat sentiasa berkobar-kobar dan perlaksanaan amal berkesan.

Memahami hakikat ini seorang yang di leval murabbi dan kepimpinan tidak boleh ikut dia punya feel semata-mata. Kalau dia jenis orang yang menekankan natijah amal, maka hendaklah murabbi sentiasa peka tentang menjaga hubungan ukhawi dan manusiawi. Dan jika ia seorang yang sifatnya tarbawi, dia sentiasa kena ingat bahawa tanggunjawab mesti disiapkan pada waktu yang ditetapkan dalam bentuk yang dikehendaki.

Kesimbangan antara dua unsur ini adalah rahsia kehebatan seorang pemimpin.

Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman,
Presiden,
Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
Blog: Perjalananku

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s